Folosirea fotogrametriei pentru documentarea in accidentele auto

Articole recente

Date contact

Atunci când se produce un accident rutier, autoritățile trebuie să închidă drumul pentru trafic, uneori pentru ore întregi, deoarece trebuie să se asigure că securitatea este restabilită, dar trebuie să investigheze și scena accidentului pentru a determina de ce și cum a avut loc accidentul, ceea ce poate dura ore. Acest lucru nu afectează doar persoanele implicate în accident, ci și pe alții, deoarece se creează congestie rutieră, devieri, întârzieri, ceea ce cauzează multă nemulțumire și pierderi de ore de muncă.
Prima parte importantă a procesului este aceea că nimic nu „dispare” de la locul accidentului, de aceea este necesară realizarea unei hărți a scenei cât mai rapid posibil, pentru a captura totul și a permite tuturor detaliilor să rămână intacte.
Al doilea aspect important este colectarea cât mai multor detalii posibile, datele fiind ulterior utilizate de mai mulți utilizatori, inclusiv forțele de poliție și companiile de asigurări pentru calculații specifice care determină motivele pentru care a avut loc un accident.
Al treilea aspect important este că investigatorii sunt furnizați cu instrumente profesionale care îi ajută să proceseze datele colectate, adică să măsoare și să calculeze cu precizie și corect distanța dintre părțile implicate în accident, unghiul de impact, urmele de frânare și pozițiile finale de repaus. Numai prin măsurători precise pot determina cu precizie motivele pentru care a avut loc un accident, astfel încât calculațiile să poată fi efectuate ulterior „în afara site-ului”, în birou.
Descrierea proiectului
Problemă
Până acum, departamentul local de investigare forensică avea două opțiuni atunci când investiga un accident rutier:
Folosirea scanerului 3d laser, care oferă rezultate bune, dar este scump, astfel încât numărul limitat de dispozitive disponibile provoacă întârzieri și planificare complexă a resurselor, transferând dispozitive de la o parte a țării la alta.
Abordarea tradițională înseamnă schița manuală + aproximativ 100 de fotografii la fața locului. Această metodă oferă documentarea sitului accidentului rutier, dar nu oferă o bună percepție a situației și schițarea site-ului mai mare poate fi foarte consumatoare de timp cu precizia limitată.

Abordare
Departamentul de Poliție local a dorit să înțeleagă cum și dacă fotogrametria îi poate ajuta cu colectarea mai ușoară și mai precisă a datelor, calculând unghiurile accidentului, viteza mașinilor, identificând obiecte și măsurând și calculând distanțe, utilizând exclusiv fotografii de la drone, fotografii de la sol și fotografii de la martori. Departamentul de Poliție a dorit să înțeleagă cât de mult mai rapid poate fi îndepărtat locul accidentului și să elibereze traficul și, de asemenea, cât de ușor, rapid și precis pot fi realizate calculele cu software-ul fotogrametric.

Cartografierea scenei
Procesul de fotogrametrie începe prin importarea tuturor fotografiilor luate de la locul accidentului în software-ul fotogrametric. Etapa de ajustare a pachetelor ajută la recunoașterea și găsirea punctelor comune între imaginile importate, iar apoi le potrivește și generează un model 3D brut numit „nor de puncte”.
Următorul pas este reconstrucția care creează un nor de puncte 3D extrem de detaliat și generează un model 3D al scenei. Acest model 3D este un tip de date de intrare perfect pentru generarea de modele 3D texturate complete. În procesul de măsurare, experții în medicina legală utilizează funcțiile integrate CAD pentru a obține detalii exacte pentru reconstrucția accidentului, cum ar fi unghiurile, distanțele și altele.
Procesarea imaginilor este rapidă, de ordinul minutelor, în site-ul unde s-au achiziționat fotografiile. În afara site-ului, la birou, procesarea completă a datelor durează aproximativ 3 ore. Livrabilele includ un model 3D în format OBJ, o schiță 3D cu linii CAD vectoriale ce conțin toate detaliile, distanțele, unghiurile, măsurătorile și relațiile dintre obiecte, format de export DXF, o hartă ortofotografică în format JPG și KMZ gata pentru Google Earth. Acestea pot fi utilizate pentru crearea hărților accidentelor sau pentru a fi distribuite altor stakeholderi.
Beneficiile procesului de fotogrametrie includ vizualizarea imediată a scenei medicale legale și utilizarea cartografierii scenei pentru prezentare în sala de judecată. De asemenea, acest proces economisește timp în colectarea și procesarea datelor și oferă cea mai bună precizie și acuratețe posibilă în calcularea forțelor și măsurătorilor de distanță. În plus, costurile de achiziție sunt mai mici în comparație cu alte soluții moderne.