Cum functioneaza scanarea 3d?

Articole recente

Date contact

Scanarea 3d poate fi o modalitate de a incepe un proiect de imprimare 3d. Construirea unei reprezentari tridimensionale a unui obiect se poate realiza printr-un soft de modelare 3d sau prin scanare 3d.

Scanarea 3d reprezinta un proces prin care se analizeaza un obiect din realitate, pentru a-i colecta toate informatiile si a-i recrea aspectul si forma in format digital. Astfel, obiectul devine un model 3d, care te ajuta ca baza pentru obiectul 3d pe care urmeaza sa il dezvolti. De exemplu scanarea 3d a unei cladiri

Exista o multitudine de echipamente si metode pentru scanarea 3d a obiectelor: scanarea 3d cu laser si fotogrametria. Tehnica prin care se va scana se stabileste in functie de proiect.

Scanarea 3d laser

Scanarea 3d laser se face prin captarea digitala a formei obiectului folosind lumina laser pentru a obtine o reprezentare digitala a obiectului din realitate. Prin scanare 3d laser se masoara detalii foarte fine generand nori de puncte extrem de precisi.

Se pot masura geometrii complexe unde nu este practic sau posibil cu metodele clasice.

Scanerul 3d laser este cam ca o camera foto, capturand doar ce se afla in raza sa vizuala, proiectand o linie laser pe obiect iar un senzor masurand distanta pana la acesta.

Prin procesarea datelor prin anumiti algoritmi datele pot fi transformate in nori de puncte cu forma obiectului si apoi in model CAD.

Fotogrametria (poze din drona sau aparat foto)

Este o stiinta care produce masuratori din mai multe fotografii in diferite unghiuri asupra unui obiect fizic. Aceasta metoda imita stereoscopia vederii umane tranformand in 2d si 3d (date privind forma, volumul si adancimea) obiectelor fizice complexe.

Nu este la fel de precis ca scanarea laser 3d, dar cu un software de fotogrametrie bun se pot obtine rezultate satisfacatoare.