Noile tehnologii fac ca prezentul și viitorul să „sune bine” în materie de cadastru și topografie. În ziua de astăzi, firmele care activează în acest sector, un exemplu fiind Ecad, beneficiază de dispozitive de ultimă generație, cu ajutorul cărora sunt realizate măsurători la centimetru, de foarte mare ajutor în studierea unui teren sau a unei clădiri.
Persoanele fizice, juridice, organizațiile, asociațiile sau instituțiile publice pot apela, în funcție de necesități, la firma Ecad, ce le pune la dispoziție mai multe servicii de top: fotogrametrie UAV, scanare 3D a clădirilor, măsurători terestre, ridicări topografice, digitalizare monumente, relevee sau planuri fațade, toate acestea realizate de profesioniști cu experiență, care utilizează echipamente de nouă generație.
Ce este Tehnologia Fotogrametrică UAV
Pentru că ritmul de construcție este unul tot mai alert în România, specialiștii de la Ecad obțin, în cadrul studiilor topografice, datele necesare rapid și eficient folosindu-se de fotogrametria aeriană. Practic, prin intermediul unor drone speciale UAV (Unnamed Aerial Vehicles), sunt obținute toate informațiile de care este nevoie, reducându-se costurile, numărul de persoane implicate, dar și timpul ce este alocat de obicei pentru o astfel de analiză.
Prin tehnologia UAV se pot oferi următoarele servicii: planuri topografice cu curbe de nivel, studii cadastrale, calculul volumelor, verificarea integrității instalațiilor și utilajelor care se află în zone greu accesibile, monitorizări în silvicultură și agricultură, monitorizări de șantier, modele 3D, reconstrucții 3D, studiul monumentelor de patrimoniu sau al siturilor arheologice, dar și fotografie imobiliară, supravegherea perimetrelor etc.
Ce aparate si softuri folosesc specialistii Ecad în fotogrametria UAV
UAV-urile de la Ecad ajută la măsurarea zonelor mari, a celor greu accesibile, fără contact, dar cu o precizie de top. În Timpul zborului, sunt realizate fotografii, care, împreună cu scanările laser ajută la procesarea unui nor de puncte 3D, care este relevant pentru obținerea unor date foarte precise: ortofotografii georeferențiale. Cu ajutorul software-ului CAD, GIS sau BIM se pot crea apoi hărți topografice, planuri as-built sau planuri de sit.
Cei de la Ecad livrează diverse rezultate pe bază de nori de puncte într-un format de ieșire predeterminat:
- ortofotografii din anumite unghiuri de detectare – poduri, fațade, turnuri etc.;
- ortofotografii georeferențiale ale pământului, în diferite rezoluții și scări;
- modelare 3D și desene 2D;
- modele digitale de teren;
- comparații țintă sau reale pentru a verifica și/sau determina consumul;
- nori de puncte prin măsurătorile 3D sau al documentației 3D;
- determinarea masei și a volumului;
- calcul volum de umplere;
- calcul eliminare volum și aplicarea volumului;
- măsurarea progresului unui proiect;
- monitorizarea mișcării pantei
Norul de puncte ajută la reprezentarea structurilor de suprafață, precum și a obiectelor complexe prin intermediul unui număr de puncte individuale aflate într-un sistem tridimensional de coordonate. Punctele de scanare care sunt înregistrate de UAV-urile Ecad prin fotogrametrie sau cu autorul unui scaner LiDAR sunt transformate într-un nor dens de puncte după procesare. Din acest nor de puncte pot deriva, drept rezultate suplimentare: hărți 2D, ortofotografii, modele de teren 3D.
În realizarea activităților pentru care sunt solicitați, cei de la Firma de cadastru și topografie Ecad folosesc un Geo Slam Locate (care captează și modelează date complexe de 10 ori mai rapid față de măsurătorile clasice), Geomax (spectru complet de semnale prin satelit, cu conectivitate completă și cu o funcționalitate unică, ce permite măsurarea unor puncte care ar fi imposibil de măsurat prin metode clasice) și un software BricsCAD (o soluție concepută pentru arhitecți, antreprenori și ingineri, cu scopul de a îmbunătăți fuxul de lucru și pentru a crea, în timp record, modele precise de informații în privința unei clădiri).