Curiozități despre scanarea 3D cu laser

Articole recente

Date contact

Scanarea 3D cu laser este tehnica geodezică cu ajutorul căreia poate fi măsurată complet automat geometria unei structuri, fără ajutorul unui mediu reflectorizant. Cu ajutorul scanării 3D cu laser se poate obține o imagine tridimensională a unei suprafețe. Aceasta este denumită “nor de puncte”, datorită densității sale ridicate (milioane de puncte).

Sistemele de scanare laser funcționează după unul dintre cele trei principii de măsurare: durata de propagare (TOF – time of flight), triangulație și măsurarea diferenței de fază. În situația scannerelor de tip TOF, distanța se calculează prin măsurarea timpului de întoarcere a unui impuls laser trimis. Când vine vorba de triangulație, coordonatele 3D ale punctului măsurat sunt determinate prin metoda insersecției înainte. Măsurarea fazei reprezintă emiterea unui semnal modulat și determinarea diferenței de fază a semnalului întors față de momentul emiterii.

Este rapidă scanarea 3D?

Viteza de scanare depine foarte mult de scaner și câmpul de vizualizare al acestuia. La scanerele cu laser, de obicei, se vor putea vedea punctele achiziționate “pe ecran”, în timp real. Realizându-se scanări de unghiuri diferite pentru a se asigura că toată geometria este acoperită, este permisă obținerea unui nor de puncte.

De asemenea, când vine vorba de scanare 3D laser, sunt importante numărul de puncte pe secundă scanate, lățimea sau banda de scanare și densitatea de puncte pe linie.

Când este folosită scanarea 3D cu laser?

Pașii ce trebuie îndepliniți în vederea configurării scannnerului 3D sunt ușor de parcurs, aparatul fiind utilizat în:

  • Măsurători topografice de interior sau exterior cu precizie foarte ridicată;
  • Arhivarea digitală a oricărui obiectiv;
  • Arheologie – datorită metodei invazive situl arheologic este inventariat cu acuratețe fără să fie afectat fizic;
  • Arhitectură și restaurare – se efectuează planuri de situație sau măsurători ale fațadelor clăditilor cu scopul reabilitării;
  • Măsurători pentru poziționarea conductelor, rețelelor, cablurilor sau a altor echipamente tehnice în obiectivele industriale în timpul sau ulterior finalizării construcției;
  • Crearea de animații sau filme ce oferă o perspectivă virtuală 3D asupra obiectivului;
  • Măsurători în domeniul industrial în timpul executării construcțiilor pentru determinarea de suprafețe, distanțe sau volume, astfel informațiile din cadrul proiectelor sunt gestionate mai bine;
  • Identificarea erorilor în documentațiile 2D;
  • Măsurători de mare precizie în domeniul lucrărilor de construcție sau reabilitare a căilor de acces;
  • Măsurători ale clădirilor, podurilor, barajelor, etc. utile lucrărilor de monitorizare 3D;
  • Măsurători ale conductelor, rezervoarelor orizontale sau verticale pentru determinarea poziției, volumului sau a deformațiilor acestora.

Scannerele 3D pot scana în mod static suprafețele vizate de către specaliștii în domeniu, aparatul rămânând într-o poziție fixă în cazul acesta, livrând rezultate de o precizie foarte ridicată. Există și posibilitatea de a instala un scanner 3D laser pe o platformă aflată în mișcarea și chiar pe un aparat de zbor.

De asemena, dacă se dorește scanarea eficientă a mediului înconjurător sau a unei anumite structuri, scannerul se poate amplasa și pe un vehicul care se mișcă. Însă, trebuie menționat faptul că în aceste situații costurile vor fi mai mult mai rdicate, întrucât operațiunile executate sunt mult mai complexe și este nevoie de o aparatură suplimentară.